Tipuri de culte abuzive

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Religioase

Cultele abuzive care au la bază o credință religioasă sunt foarte des-întâlnite. Credința lor ar putea fi creștinismul, hinduismul, islamismul sau orice altă religie a lumii, sau ar putea inventa un sistem de convingeri propriu. Ceea ce îi face să fie un cult nu este credința lor, ci faptul că folosesc tehnici de control al minții pentru a-și recruta și a-și păstra membrii.

Comerciale

Cultele care au la bază câștigul comercial sunt numite „culte ale lăcomiei“. Acestea promit că dacă te alături lor și urmezi programul lor special pentru a avea succes, vei deveni foarte bogat. De multe ori, aceștia își dau liderii ca exemple și spun că dacă urmezi indicațiile lor și tu vei avea succes. Cultele comerciale folosesc tehnici de control al minții pentru a te face să lucrezi voluntar pentru ei, fără salariu, și pentru a te face să cumperi o colecție nesfârșită de discursuri, filme, cărți și seminare motivaționale, care se presupune că sunt făcute pentru a te ajuta pe tine să ai succes, pe când, în realitate, au scopul de a lărgi mediul de influență al cultului și de a te menține pe tine convins de visele lor aproape imposibile, despre succes. Desigur, acestea nu îți spun niciodată că modul principal prin care fac bani liderii lor este vânzarea materialelor motivaționale către membrii grupului lor. Pentru mai multe informații, vezi secțiunea de mai jos numită „Vânzarea prin presiune“.

De auto-ajutorare și de consiliere

Cultele care au la bază pretextul de „auto-ajutorare“ sau de consiliere sau de dezvoltare personală deseori au în vizor oameni de afaceri și corporații. Ținând cursuri și seminare, aceste culte susțin că tu și personalul tău veți avea mai mult succes. Oameni de afaceri, închiși în camere de hotel, sunt supuși unei îndoctrinări cvasi-religioase prin faptul că participă la tot felul de jocuri ciudate și activități de grup, în cadrul cărora își împărtășesc cele mai intime gânduri. Odată ce închei un curs, ți se spune că trebuie să participi la cursuri și mai avansate, care, în mod evident, costă mai mult decât cel anterior. Aceste culte deseori le cer membrilor să facă muncă de voluntariat și să-și recruteze prietenii, familia și colegii de muncă. Aceste grupuri sunt specializate să creeze experiențe puternic emoționale care să fie mai apoi folosite pentru a-ți valida implicarea în cult. Caracterul religios este ascuns după termeni care nu par a fi religioși. De obicei, acesta iese tot mai mult la iveală pe măsură ce te apropii de sfârșitul unui seminar. Mulți oameni au ajuns în faliment din cauza implicării în aceste culte abuzive.

Politice

Cultele care au la bază idealuri politice sunt bine cunoscute din istorie. Germania nazistă a lui Hitler și URSS-ul comunist al lui Stalin sunt exemple clasice de control al minții la scară foarte largă. La scară mai mică, grupurie care promovează supremația albilor sau a negrilor, grupurile teroriste sau rebele de obicei folosesc forme de control al minții pentru a-și recruta și controla membrii.