Tehnici de recrutare

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

 

Acestea sunt câteva semne-cheie de avertizare, care să-ți arate dacă un cult abuziv încearcă să te recruteze:

Întâlniri exagerat de euforice
În loc să îți spună direct care sunt convingerile grupului sau care este planul lor, vor insista că nu ai cum să înțelegi aceste lucruri doar dacă participi la o întâlnire a grupului. Acolo, toți din jurul tău vor părea atât de entuziasmați, încât vei ajunge să crezi că e o problemă cu tine. Aceștia creează o atmosferă în care să te simți inconfortabil dacă nu devii ca ei. Această tehnică se numește: presiune controlată, aplicată de membrii unui grup, pentru a deveni ca ei.

Presiune intensă și neîntreruptă
Membrii grupului te sună în mod repetat, te vizitează la școală sau la locul de muncă. Te păcălesc, făcându-te să mergi la întâlniri despre care îți spun că vor dura doar o oră, după care studiul, sau întâlnirea, sau discuția, durează ore întregi. Cultele abuzive sunt nevoite să mențină nivelul presiunii, altfel ai putea să te trezești la realitate și să ieși din mediul controlat în care încearcă să te țină.

Sectele/cultele abuzive pretind că nu sunt o sectă/un cult abuziv
Această tehnică este un atac în prealabil împotriva avertismentelor din partea familiei și prietenilor, pe care cultele știu sigur că le vei primi. De fapt, unele culte merg atât de departe, încât îți spun că Satan va încerca să te convingă să părăsești grupul, trimițând familia și prietenii tăi să-ți spună că ești într-un cult abuziv. Atunci când se aplică această tactică, deseori apare o formă distorsionată de logică în mintea noilor recruți, iar atunci când, într-adevăr, cei apropiați le spun că sunt într-o sectă/cult abuziv, aceștia sunt considerați drept „agenți ai lui Satan“. Așa că, din moment ce grupul a prezis că acest lucru se va întâmpla, cu siguranță grupul are dreptate! Practic, dacă orice grup îți spune că nu este o sectă/un cult abuziv, sau dacă alții îi numesc sectă/cult abuziv, atunci caută măcar să afli de ce!

Ideea de bază: Cercetează grupul din afara lui și fără să fii influențat de el.

Alte indicii:

  • Te recrutează în momentele în care ești vulnerabil.
  • Gândirea cultului e bazată pe experiențe și nu pe logică.
  • Prieteniile care se leagă în cadrul cultului sunt false.
  • Se vestește în mod obsesiv iminența apocalipsei.
  • Se pune asupra membrilor presiunea de a face lucruri nebunești.
  • Cultul pretinde că deține adevăruri secrete.