Tehnici de manipulare folosite de cultele abuzive

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

 

Pentru a-și manipula membrii, cultele abuzive folosesc tehnici de manipulare supranumite control al minții sau spălare de creier.

Controlul minții constă într-o serie de tehnici psihologice prin intermediul cărora liderii de culte încearcă să își controleze membrii.

Cult Watch nu consideră controlul minții a fi un mijloc magic prin care se fură liberul arbitru al oamenilor. Cu alte cuvinte, nu transformă oamenii într-un fel de roboți controlați de la distanță. Ci considerăm controlul minții a fi o influență înșelătoare exercitată asupra membrilor unui cult abuziv. Așa că, în loc să vedem controlul minții ca un fel de forță irezistibilă, ca a extratereștrilor din filme care preiau controlul asupra minții oamenilor, o vedem mai mult ca pe o armă. Liderii de culte abuzive îndreaptă „pistolul“ de control al minții spre membri și spun: „Dacă ne părăsești, îți vei pierde familia și prietenii“, „Dacă nu te supui, vei merge în Iad“, „Dacă nu ne dai bani, nu vei reuși în afaceri“.

Am structurat tehnica generală de control al minții într-o serie de metode pe care le folosesc cultele abuzive. Acestea lucrează împreună pentru a spăla creierul membrilor și pentru a le distorsiona realitatea.

Înșelătorie

Cultele abuzive trebuie să funcționeze și să recruteze membri prin înșelătorie. De ce? Pentru că dacă oamenii ar ști dinainte care sunt adevăratele lor practici și convingeri, nu ar adera la un astfel de grup. Cultele abuzive trebuie să ascundă adevărul de oameni până când li se pare că aceștia sunt pregătiți să îl accepte.

De exemplu, imaginează-ți cum ar fi fost dacă liderul cultului Heaven’s Gate ar fi fost deschis și sincer cu grupul și le-ar fi spus noilor membri: „Alăturați-vă nouă, purtați haine ciudate, castrați-vă și apoi beți otravă“. Dacă ar fi făcut asta, nu ar fi avut prea mulți membri.

Ideea de bază: Niciun grup legitim nu este nevoit să mintă sau să înșele legat de ceea ce se practică sau se crede în cadrul lui.

În ce privește relațiile publice, cultele abuzive au pregătite dinainte discursuri șirete, de fațadă, care ascund adevărata față a grupului. Îți vor spune despre cum ajută ei săracii sau susțin cercetările sau pacea sau mediul înconjurător. Îți vor spune cât de fericit vei fi în grupul lor (și toți din cadrul grupului vor părea întotdeauna foarte fericiți și entuziaști, mai ales din cauză că li s-a spus să se comporte așa, altfel vor avea probleme). Dar nu ți se va spune cum este de fapt viața în interiorul grupului și nici ce cred ei cu adevărat. Aceste lucruri îți vor fi prezentate treptat, unul câte unul, ca să nu observi schimbarea graduală, până când ajungi, în cele din urmă, să crezi și să practici și tu aceleași lucruri care, la început, te-ar fi făcut să fugi de ei.

Exclusivism

O organizație religioasă normală nu ar avea nicio problemă dacă te-ai muta într-o altă organizație similară, atâta timp cât ai rămâne în cadrul aceleiași religii. Iar asta din cauză că sistemul de convingeri este cel care contează, și nu apartenența la o anumită organizație. De exemplu, dacă ești creștin, atunci ar trebui să te poți muta dintr-o biserică în alta și tot ai fi creștin.

Totuși, liderii de culte abuzive îți vor spune că poți fi „mântuit“ (sau poți avea succes) numai și numai în cadrul organizației lor. Ți se va spune că nicio altă organizație nu deține adevărul și că nimeni în afară de ei nu a înțeles ideea principală.

Ideea de bază: Orice grup care spune că trebuie să faci parte din organizația lor ca să fii mântuit este aproape cu siguranță un cult abuziv.

Liderii de culte abuzive trebuie să te facă să crezi că nu este alt loc în care să poți merge și să fii mântuit, iar dacă pleci vreodată din „unica biserică adevărată“ vei merge în Iad. Acesta e un mecanism de control bazat pe frică și scopul lui e acela de a te ține în cadrul grupului. De asemenea, le dă liderilor o cantitate enormă de putere asupra ta. Dacă crezi cu adevărat că dacă ai pleca din grupul în care te afli ar însemna că renunți la Dumnezeu (sau că dai cu piciorul la singura ta șansă de succes în viață), atunci te vei supune liderului chiar și atunci când nu ai fi de acord cu el, ca să nu riști să fii dat afară din grup. Exclusivismul este folosit ca o amenințare; îți controlează comportamentul prin frică.

Observații: Fii foarte suspicios în legătură cu orice grup care pretinde să fie mai bun decât toți ceilalți. Cultele abuzive pot spune că celelalte grupuri din cadrul aceleiași religii sunt OK, dar că nu au înțeles adevărul și că sunt inferioare lor. De multe ori, aceasta este doar o formă subtilă de exclusivism. Aceasta este una dintre practicile în legătură cu care cultele abuzive mint cel mai des. De exemplu, la început ți-ar putea da impresia că te consideră un adevărat creștin, budist sau musulman, dar, mai târziu, și-ar dezvălui adevărata lor poziție.

Frică și intimidare

Liderii cultului sunt de temut. A nu fi de acord cu cei din conducere este același lucru cu a nu fi de acord cu Dumnezeu. Liderii cultelor pretind că au autoritate directă de la Dumnezeu pentru a controla aproape toate aspectele vieții tale. Chiar dacă cultul nu este un grup religios, îndoiala față de liderii sau de programul cultului va fi văzută tot ca un semn de răzvrătire și de prostie.

Învinovățire, distrugere a caracterului și distrugere a personalității

Cultele abuzive se vor folosi de învinovățire pentru a te controla. Poate că motivul din care nu faci bani este faptul că nu „urmezi programul“ lor. Poate motivul din care nu reușești să convertești noi membri este faptul că „inima ta e plină de mândrie și de păcat“. Niciodată nu se pune problema că programul s-ar putea să nu funcționeze, sau că noii recruți au motive valide pentru a nu se alătura grupului. Întotdeauna este vina ta, întotdeauna greșești, așa că trebuie să-ți dai mai mult silința. De asemenea, vei fi făcut să te simți vinovat dacă nu te supui legilor scrise sau nescrise ale grupului.

Metoda de distrugere a caracterului este folosită pentru a naște în tine sentimentul de vinovăție. Distrugerea caracterului este un gen de raționament fals, folosit de oameni și de grupuri care nu au argumente reale. Denumirea tehnică pentru această metodă este „argument ad hominem eronat“. Iată cum funcționează acesta: imaginează-ți o conversație între doi oameni – Ford și Arthur.

Unu plus unu fac trei, spune Ford.
Nu, nu cred. Dacă iau un obiect și îl pun alături de un alt obiect, am două obiecte, nu trei, răspunde Arthur.
Înțeleg ce vrei să spui, dar ce trebuie să realizezi este că unu plus unu, atunci când îi aduni în raport cu domeniul complex de numere pe care tocmai l-am inventat, iar apoi îi împarți la suma celei de-a noua tangente din secvența numerelor lui Fibonacci, dă ca rezultat 3, răspunde Ford, victorios.

Desigur, Ford greșește, dar nu asta e ideea. Ideea este că Ford încearcă să răspundă la raționamentul lui Arthur folosindu-se de propriul său raționament. Acesta e modul corect prin care dezbat oamenii și grupurile de oameni diferite subiecte. Acum, să vedem cum ar fi dialogul dintre cei doi dacă Ford ar folosi tehnica distrugerii de caracter:

Arthur, eu am fost matematician mai multă vreme decât tine. Cum îndrăznești să mă contrazici?! Este evident că ești o persoană încrezută și plină de mândrie. Cred că mă contrazici doar din cauză că ești invidios și, să fiu sincer, Arthur, răzvrătirea ta chiar mă dezamăgește. Și nu doar pe mine, ci și pe alții, răspunde Ford cu o atitudine intimidantă față de Arthur.

Vezi, Ford nu a răspuns la argumentul lui Arthur, ci i-a atacat caracterul. Dacă nu știi cum funcționează tehnica de distrugere a caracterului, atunci cei care o folosesc împotriva ta au mare putere de control.

Ideea de bază: Distrugerea caracterului este un semn clar de identificare a cultelor abuzive.

Sesiunile de distrugere a personalității au loc atunci când unul, doi sau mai mulți membri și lideri ai cultului atacă direct caracterul unei alte persoane, uneori chiar ore în șir. Unele grupuri nu opresc aceste sesiuni până când victima lor nu ajunge să plângă necontrolat.

Ideea de bază: De obicei, membrii cultelor se tem foarte tare ca nu cumva să nu se supună sau să nu fie de acord cu cei care îi conduc. Totuși, organizațiile sănătoase nu se simt amenințate de dezbaterea deschisă a problemelor.

“Bombardare cu dragoste” și control prin intermediul relațiilor

Cultele știu că dacă îți pot controla relațiile, atunci te pot controla pe tine. Fie că ne place sau nu, toți suntem profund afectați de oamenii din jurul nostru. Când intri pentru prima oară într-un cult abuziv, toți te vor „bombarda“ cu dragoste și ți se vor atribui anumiți prieteni instanți. La prima vedere, acest lucru pare minunat și n-ai putea crede că un grup atât de prietenos ar putea greși. Dar destul de curând vei afla că dacă se întâmplă vreodată să nu fii de acord cu ei sau să părăsești cultul, atunci îți pierzi toți noii tăi „prieteni“. Această amenințare nerostită îți influențează acțiunile din cadrul cultului. Lucrurile care, înainte, în mod normal nu ți-ar fi convenit, acum le vei trece cu vederea, în liniște, pentru că nu vrei să fii exilat. La fel ca într-o relație nesănătoasă, dragostea este pornită și oprită în funcție de caz, pentru a avea control asupra celeilalte persoane.

De asemenea, cultele abuzive încearcă să te izoleze de familie și prieteni, pentru că nu suportă ideea de a fi alți oameni care te-ar putea influența. Un cult care folosește controlul minții, va căuta să-ți manevreze viața în așa fel încât să maximizeze timpul pe care-l petreci cu alți membri ai grupului și să minimizeze timpul pe care-l petreci cu oameni din afara lui, mai ales cu cei care se opun implicării tale în grup.

Ideile de bază: Ferește-te de „prieteni instanți“ și nu uita că prieteniile adevărate se dezvoltă în timp. Ferește-te de grupuri care-ți spun cu cine ai voie sau nu ai voie să te întâlnești.

Dețin control asupra informației

Dacă poți controla informații, poți controla oameni. Într-un cult în care se folosește controlul minții, orice informație din afara grupului se consideră că e dăunătoare, mai ales dacă se opune grupului respectiv. Membrilor li se spune să nu citească sau să nu creadă informațiile de acest gen. Doar informațiile puse la dispoziție de către grup sunt adevărate. Unele culte abuzive categorisesc orice informație care li se opune drept „persecuție“ sau „pornografie spirituală“, iar altele o numesc „literatură a răzvrătiților“ și te exclud din grup dacă ești prins că o citești. Cultele abuzive îi învață pe membri să distrugă pe loc orice informații critice pe care le primesc și nici măcar să nu întrețină ideea că acestea ar putea fi adevărate.

Ideea de bază: Dacă ești într-un grup în care ți se spune să nu citești informații critice la adresa grupului, atunci faci parte dintr-un cult abuziv.

Bunul simț ne învață că omul care nu ia în considerare toate informațiile disponibile, va lua o decizie nechibzuită. Filtrarea informațiilor disponibile sau încercarea de a le discredita, nu pe baza gradului de adevăr al acestora, ci pe baza gradului în care susțin ideologia grupului, este o metodă de control des-întâlnită în istorie.

Ideea de bază: Grupurile legitime nu au de ce să se teamă dacă membrii lor citesc informații critice la adresa lor.

Structură de raportare

Într-un cult în care se folosește metoda de control al minții, așa cum s-a întâmplat și în Germania nazistă sau în Rusia comunistă, trebuie să ai grijă ce spui sau faci; „Pereții au urechi“. Toți sunt încurajați să fie cu ochii pe frații și surorile care „se luptă“ sau „trec printr-o perioadă mai grea“ și să raporteze liderilor ceea ce observă. De multe ori, lucrurile spuse cuiva în cea mai mare siguranță sunt raportate automat conducerii. După care, liderii folosesc acele informații pentru a-i convinge pe membri că au primit o revelație supranaturală, iar membrii, având încredere în ei, nu bănuiesc nimic legat de mecanismul foarte natural care funcționează în spatele “descoperirilor supranaturale” care li se spun.

Oamenii dintr-un cult în care se practică controlul minții, de asemenea, își ascund adevăratele gânduri și sentimente și, în schimb, poartă o mască ce dă impresia că sunt membri perfecți. Masca respectivă este o metodă de apărare, pentru a nu fi raportați conducerii și pedepsiți pentru faptul că nu s-au conformat standardului (membrii cultelor nu simt niciodată că ajung la nivelul ideal cerut de grup și deseori cred că ceilalți membri reușesc asta, pe când, în realitate, toți se simt la fel de incapabili). De aceea, membrii cultelor sunt antrenați nu doar să îi înșele pe cei din exterior, ci și să-i înșele pe ceilalți membri. Rareori se pot forma relații strânse în interiorul cultelor, iar dacă se formează, liderii le consideră o amenințare și îi vor îndepărta unii de alții pe oamenii care au astfel de relații. Nu se permite să existe niciun lucru care ar putea fi mai puternic decât loialitatea membrilor față de grup și față de liderii grupului.

Ideea de bază: Lucrurile pe care le spui și care, în mod normal, te-ai aștepta să fie confidențiale, sunt raportate conducerii? Dacă da, atunci ai de-a face cu un cult abuziv.

Dețin control asupra timpului

Cultele care folosesc controlul minții își țin membrii atât de ocupați cu activități și întâlniri, încât aceștia ajung să fie prea ocupați și prea obosiți ca să se mai gândească la cât de mare este implicarea lor în cult. De asemenea, controlul timpului ajută cultul să-și păstreze membrii cufundați în mediul înconjurător fals, fabricat de cult.

În plus, prin controlarea programului membrilor, cultele reușesc mai bine să-i izoleze pe aceștia de prietenii și familiile lor.

Ideea de bază: Nenumăratele sarcini și întâlniri cu prezența obligatorie sunt un semn că grupul în care te afli e un cult abuziv.

Toate acestea contribuie la controlul minții. Nu uita, oamenii nu sunt perfecți, dar dacă aplică în mod constant aceste tehnici este foarte probabil că ai de-a face cu un cult abuziv.


 O tehnică specifică cultelor abuzive comerciale este presiunea de a vinde produse

Una dintre formele cele mai obișnuite de culte abuzive comerciale o reprezintă organizațiile care pun presiune pe membrii lor să le vândă produsele. În aparență, aceste grupuri fac bani din vânzarea de produse, prin organizația lor comercială, dar în realitate banii pe care îi fac svin din vânzarea de produse și materiale motivaționale membrilor din organizația lor comercială. Folosindu-se de controlul minții, aceste culte caută să-și mărească și să-și mențină puterea de vânzare și, implicit, profiturile.

Unele nume, împreună cu reputația proastă a acestor grupuri, sunt bine cunoscute de către publicul larg, așa că recrutatorii trebuie să fie foarte înșelători. Aceștia, de obicei, îi sună pe oameni și solicită o întâlnire cu ei pentru a discuta despre o „oportunitate de afaceri“ sau despre o nouă „platformă eCommerce“, fără să meționeze nici măcar o dată organizația din care fac parte. De fapt, dacă li se cere numele organizației, unii chiar dau nume complet diferite. În cadrul întâlnirii, aceștia țin prezentări intense și bine puse la punct, ca să te convingă că ai putea face foarte mulți bani dacă urmezi planul lor. Abia spre sfârșitul prezentării menționează în treacăt organizația adevărată din spatele lor.

Acestea sunt câteva semne de avertizare care să te ajute să te ferești de asemenea organizații:

Înșelătorie – nicio afacere validă nu este nevoită să se folosească de înșelătorie.
Întâlniri exagerat de euforice, cărți, înregistrări audio, video, broșuri și produse.
Folosirea tacticilor de manipulare descrise mai sus. Vezi secțiunea Controlul Minții.

Acestea sunt câteva întrebări cheie pe care să le pui recrutatorilor care te abordează:

Faci parte din organizația X? Întreabă-i dacă fac parte sau dacă sunt implicați în vreun cult abuziv comercial bine cunoscut. Deseori recrutatorii recunosc că au anumite legături cu ele, iar, de fapt, recrutatorii inteligenți preferă să își recunoască pe față implicarea în astfel de organizații, decât să se afle acest lucru ulterior.

Aș putea să consult situația financiară a organizației, certificată potrivit legii, care demonstrează că acest model de afaceri funcționează? Ca orice altă companie, aceștia ar trebui să poată să pună la dispoziție cifra de afaceri, și nu să spună povești despre alți oameni care au avut mare succes sau să generalizeze, declarând că profitul lor e de ordinul milioanelor, sau chiar să facă declarații pline de entuziasm că poți reuși dacă-ți dai silința. Dacă afacerea respectivă este nouă, atunci trebuie să poți consulta planul lor de afaceri, de profit și de pierderi, făcut pe un an, pe doi ani și pe cinci ani. Dacă pretind că fac parte dintr-o companie stabilă, atunci cere să le consulți registrele de contabilitate. Acestea sunt solicitări rezonabile și niciun om de afaceri de succes nu s-ar atinge măcar de o afacere fără să primească înainte astfel de informații de bază. Spune-le recrutatorilor că vrei să verifici documentele lor de contabilitate împreună cu contabilul tău, sau poate chiar împreună cu un avocat. Dacă afacerea lor e reală, atunci vor fi dispuși pe deplin să îți îndeplinească cererile. Altfel, îi vei vedea cum strâmbă din nas, folosind tot felul de scuze bine exersate. Desigur, dacă primești documentele pe care le-ai cerut, atunci consultă-le împreună cu un contabil, pentru că doar așa te poți asigura că nu ești tras pe sfoară.