Principalele semne distinctive ale unui cult abuziv

https://www.cultwatch.ro/principalele-semne-distinctive-ale-unei-secte/
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

 

 • Grupul are o părere elitistă despre sine, în relație cu alte grupuri, și o cauză unică. Adică grupul este singurul care are dreptate – toate celelalte se înșeală. În cazul cultelor abuzive creștine, grupul este singurul care face voia lui Dumnezeu – toate celelalte sunt în apostazie.
 • Grupul își promovează cauza în mod activ, iar făcând asta, abuzează de drepturile și libertățile omului. Abuzul poate fi teologic, spiritual, social și psihologic.
 • Grupul e condus de un singur lider carismatic.
 • Oamenii întotdeauna încearcă să pară fericiți și entuziasmați. Mai ales, unora li se spune să se comporte astfel pentru a atrage noi membri.
 • La intrarea în grup se leagă prietenii instante.
 • Ți se spune cu cine ai voie și cu cine nu ai voie să vorbești sau să te asociezi.
 • Grupul nu vrea să se afle în exterior care sunt convingerile lor.
 • Grupul îți spune că este cel mai bun, sau chiar singurul grup autentic, așa că nu are rost să mergi altundeva.
 • Întâlniri euforice. Se insistă să participi la întâlniri, în loc să ți se ofere ajutor acolo unde te afli, în afara grupului.
 • Gândirea grupului este mai mult bazată pe experiențe decât pe logică.
 • Ți se cer bani ca să poți trece la următorul nivel.
 • Membrii unelor culte abuzive merg din ușă în ușă, mai ales în momente în care bărbatul e plecat la serviciu, iar femeia rămâne singură acasă. Având o gândire destul de misogină, ei cred că femeile sunt mai ușor de recrutat și că odată ce au câștigat femeia, le va fi mai ușor să prindă în cursă și bărbatul.
 • Susțin că oamenii trebuie să plătească pentru ceea ce primesc din partea grupului, altfel nu apreciază cu adevărat. Acest motiv este, desigur, foarte prostesc, deoarece mulți oameni pot să aprecieze lucrurile pentru care n-au plătit nimic.
 • Nu li se permite membrilor să se îndoiască de învățăturile sau de practicile grupului. Dacă îți pui întrebări, grupul presupune automat că e ceva în neregulă cu tine. Nu se pune niciodată problema că ar putea fi greșite învățăturile sau practicile grupului. Deseori încearcă să-ți închidă gura atunci când te îndoiești, acuzându-te de „atitudine greșită“.
 • Grupul te obligă să i te supui, folosindu-se de tactica învinovățirii. Cultele abuzive cer „supunere“ totală față de grup, față de liderii grupului și față de învățăturile promovate de aceștia. Acest lucru este facilitat prin insuflarea impresiei că ești o persoană absolut păcătoasă/groaznică. În plus, te ridiculizează și îți atacă slăbiciunile pe care le ai (sau inventează slăbiciuni pe care le-ai putea avea, dacă nu pot găsi niciuna reală). Țelul este să-ți zdrobească voința, chinuindu-te psihic.

Documentează-te mai mult

Internetul ar trebui să fie prima oprire dacă grupul de care ești interesat sau în care ești implicat are o viziune internațională. Majoritatea cultelor abuzive mari sunt menționate de organizațiile anti-culte, precum Cult Watch, și, de obicei, mulți dintre foștii membri de culte abuzive publică pe internet poveștile lor despre experiența pe care au trăit-o în astfel de grupuri.

Ideea de bază: Caută despre acest subiect pe internet, cu atât mai mult cu cât liderii tăi ți-au spus să nu cauți.

Multe dintre cultele abuzive mari urăsc internetul, deoarece le dă membrilor ocazia să acceseze informații dăunătoare sau rele pentru cult. Un loc bun din care poți începe să te documentezi este Cult Watch International sau Cult Watch România. Aici vei găsi informații despre culte abuzive și despre alte grupuri care luptă împotriva cultelor. De asemenea, aici vei găsi numele cultelor abuzive, ale liderilor, ale fondatorilor, ale cărților pe care le folosesc și cuvintele ciudate pe care le utilizează grupurile sectante/cultele abuzive. Dacă grupul din care faci parte este nou sau prea mic ca să fi fost expus pe internet, citește poveștile oamenilor care au făcut parte din culte bazate pe controlul minții. Tehnicile descrise de ei ți-ar putea fi cunoscute. Dacă încă nu ești sigur de natura grupului din care faci parte, poți să ne trimiți un email cu povestea ta, la adresa: contact@cultwatch.ro și îți vom spune care e părerea noastră legată de situația în care te afli.