Modelul BITE de identificare a influenţei abuzive (de Steven Hassan)

https://www.cultwatch.ro/modelul-bite-de-identificare-a-abuzului-de-putere/
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

 

Mulți oameni, când aud de controlul minții se gândesc la un proces ambiguu, mistic, care nu poate fi definit cu termeni concreți. În realitate, controlul minții se referă la un set precis de metode și tehnici, cum sunt hipnoza sau blocarea gândurilor, ce influențează felul în care gândește, simte și acționează o persoană. Ca multe alte domenii de cunoaștere, controlul minții nu este în sine rău sau bun. Dacă tehnicile de control al minții sunt folosite pentru a ajuta un individ să aibă mai multă putere de alegere, iar acesta continuă să aibă autoritate asupra vieții sale, atunci efectele pot fi benefice. De exemplu, controlul benevol al minții poate fi folosit pentru a-i ajuta pe oameni să se lase de fumat fără să le fie afectat în vreun fel comportamentul. Controlul minții devine distructiv atunci când este exercitat din exterior și este folosit pentru a submina abilitatea omului de a gândi și acționa în mod independent.

În felul în care este folosit de cele mai multe culte distructive, controlul minții nu urmărește nimic altceva decât să distrugă identitatea autentică a omului și să o reconstruiască potrivit imaginii liderului cultului. Am dezvoltat modelul BITE pentru a-i ajuta pe oameni să determine dacă un anumit grup practică sau nu, în mod distructiv, control al minții. Modelul BITE îi ajută pe oameni să înțeleagă cum suprimă cultele abuzive unicitatea și creativitatea individuală a membrilor. BITE (în engleză: Behaviour, Intellect, Thoughts and Emotions) vine de la Comportamentul, Intelectul, Gândurile și Emoțiile unui individ.

E important să înțelegem că prezența controlului distructiv al minții poate fi identificată atunci când efectul general al acestor patru componente pe care le-am enumerat mai sus promovează dependența și supunerea față de un anumit lider sau de o anumită cauză. Nu este necesar ca fiecare element din listă să caracterizeze grupul pe care îl verificați, pentru a determina dacă este un cult abuziv sau nu. Membrii cultelor în care se practică controlul minții pot trăi în propriile lor apartamente, pot avea slujbe normale de 8 ore, pot fi căsătoriți, pot avea copii și, cu toate acestea, să nu fie în stare să gândească și să acționeze singuri.

Modelul BITE

 

Controlul comportamentului
Controlul informației
Controlul gândurilor
Controlul emoțional