Cum să plec dintr-un cult abuziv?

https://www.cultwatch.ro/cum-sa-plec-dintr-un-cult-abuziv/
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

 

Ești într-un cult abuziv?

În primul rând, nu te panica! Faptul că ai decis să te documentezi puțin mai mult despre secte/culte abuzive (sau anume despre grupul din care faci parte) este, în general, un semn că ești într-o sectă. De asemenea, este un semn și faptul că te-ai gândit că ceva nu este în regulă cu grupul sau cu liderul cu care ai de-a face.

Cu toate că sunt grupuri despre care se știe clar că sunt secte/culte abuzive, este posibil ca grupul din care faci tu parte să aibă o influență pozitivă, în general, dar să fie în cadrul acestuia lideri escroci sau practici specifice unui cult abuziv.

Cum să pleci dintr-un cult abuziv religios și cum să te refaci după o asemenea experiență

Unul dintre lucrurile cele mai grele de făcut în ce privește cultele abuzive este să te desprinzi de ele. De fapt, chiar gradul de dificultate de a pleca este de multe ori un semn că grupul este un cult abuziv sau că, cel puțin, este un nesănătos.

Nu te grăbi să pleci, ci, înainte, asigură-te că ai un plan. S-ar putea să fie greu să mai aștepți o săptămână sau două până să pleci, dar e mult mai probabil să îți fie mai ușor dacă procedezi în mod calculat, decât dacă pleci pur și simplu fără niciun fel de plan.

Cere ajutor din exterior

Primul lucru pe care ți-l recomandăm să-l faci este să ceri ajutor din afară. Nu trebuie să treci singur prin această schimbare. Gândește-te la toți oamenii pe care îi cunoști (din afara grupului sau din afara sferei de influență a acestuia) și întreabă-te cum te-ar putea ajuta. Dacă trebuie să te muți fizic atunci când părăsești grupul, cu cine ai putea să stai o vreme?

Găsește oameni la care poți apela pentru ajutor. Fă o listă cu cei care ți-ar plăcea să te ajute, apoi abordează-i și vezi cum reacționează. Gândește-te cu mare atenție cine ar trebui să fie în acea listă. Începe cu oamenii pe care îi cunoști bine (familie și prieteni), apoi treci la cei pe care nu îi cunoști foarte bine (poate un coleg de la serviciu, un vecin) și, în cele din urmă, la cei pe care nu îi cunoști mai deloc, dar pe care ar fi bine să îi ai în listă – avocați, doctori, lideri de la alte biserici (clasice) și așa mai departe. Nu îi include pe cei despre care știi că sunt bărfitori. În primul rând, nu e treaba lor să răspândească vești personale despre tine și, în al doilea rând, ar fi mai mare riscul ca grupul din care pleci să afle, să te țină sub observație și să pună mai mare presiune asupra ta.

Cum să anunți grupul de plecarea ta?

Acesta va fi probabil unul dintre cele mai dificile lucruri pe care va trebui să le faci. În linii mari, există trei moduri principale pentru a face asta.

În primul rând, gândește-te dacă chiar e nevoie să îi anunți. Poți să pleci și să nu te mai uiți în urmă? Evident, vei fi contactat de ei odată ce realizează că ai plecat, dar nu ești nevoit să le spui direct – poți să-i lași să se prindă singuri.

A doua opțiune este să le spui direct. Nu trebuie să anunți întregul grup sau să postezi asta pe Facebook sau orice altceva de acest gen. Poți pur și simplu să dai un telefon sau să trimiți un email cuiva din grup, despre care crezi că ar fi cel mai receptiv sau înțelegător la auzirea acestei vești. Dacă trimiți un email, roagă o persoană sau două din grupul tău de ajutor să îl citească și să-ți spună ce părere au. Dacă dai un telefon, notează-ți pe hârtie ce vrei să spui și nu te lăsa atras în discuții în care nu vrei să participi. Nu uita că nu trebuie să spui motivul din care pleci, doar că te-ai hotărât să pleci. Închide telefonul dacă persoana pe care o suni începe să te jignească sau să te rănească.

A treia opțiune este să rogi pe cineva din grupul tău de ajutor să îi anunțe în locul tău. Pot ei să dea un telefon (le poți spune exact ce să transmită grupului), sau pot ei să trimită un email. Această opțiune este bună și nu ar trebui să te temi să o alegi. Toți avem nevoie de ajutor din când în când, iar acesta este un moment din viața ta în care e mai mult ca sigur că ai nevoie de o anumită măsură de ajutor.

Relația ulterioară cu grupul din care ai plecat

Odată ce ai anunțat grupul că ai plecat (sau odată ce s-au prins singuri de asta) este foarte probabil să fii contactat, cel puțin o vreme scurtă, până când renunță.

Cultele abuzive, în general, nu își lasă membrii să plece pur și simplu. Așa cum am menționat la început, acesta e unul dintre semnele care confirmă că grupul era nesănătos. Prima formă în care te vor contacta va fi probabil un email, un telefon, sau o vizită. Pregătește dinainte ce vrei să le spui. Poți să refolosești bucăți din ceea ce le-ai spus atunci când i-ai anunțat că pleci. Sau poți să le răspunzi, pur și simplu, astfel: „Am decis să părăsesc grupul și vă rog să nu mă mai contactați“.

Nu ești nevoit să le răspunzi la telefon sau să îi inviți înăuntru. De fapt, îți recomandăm să nu faci niciuna dintre acestea. Dacă ai un motiv bun să faci oricare dintre acestea, cheamă pe cineva cu tine, pentru susținere (chiar și dacă e vorba de un telefon). Dar nu încerca să intri în dezbatere cu ei. Poți să le blochezi numărul de telefon și nu trebuie să le deschizi ușa când vin să te viziteze. Poți chiar să îți schimbi numărul de telefon. De asemenea, poți să le blochezi adresa de email. Nu uita că odată ce citești ceva nu poți să-ți ștergi memoria, așa că lasă deoparte curiozitatea personală și evită să citești atacuri personale dureroase la adresa ta. Dacă vrei să verifici că nu scrie nimic important într-un email, de exemplu, roagă o persoană din grupul tău de susținere să îl citească. Unele țări au legi împotriva hărțuirii, așa că poți să păstrezi emailurile sau mesajele pe care le-ai primit, pentru a te folosi de ele ulterior.