https://www.cultwatch.ro/cum-functioneaza-cultele-abuzive/
Cultele par minunate din exterior, dar din interior se poate vedea că sunt foarte manipulatoare. Liderii de culte abuzive încearcă cu disperare să îi convingă pe oameni să adere la grupul lor. Caută să le câștige loialitatea, timpul și banii. Cultele folosesc tehnici sofisticate de control al minții și de recrutare, care au fost îmbunătățite de-a lungul timpului. Ai grijă să nu crezi că te poți implica în vreun cult abuziv și totuși să rămâi imun la influența acestuia, deoarece cultele au milioane de membri în toată lumea care, cândva, credeau că sunt imuni și care nici nu știu că fac parte dintr-un cult. Pentru a identifica un cult abuziv trebuie să știi cum funcționează și trebuie să înțelegi tehnicile pe care le folosesc. Acest articol are tocmai rolul de a te ajuta să cunoști semnele după care poți identifica un cult și astfel să-ți poți proteja familia și prietenii de cei care caută să recruteze noi membri. În primul rând, să eliminăm anumite concepții greșite despre cultele abuzive, numite în mod peiorativ secte.
Concepții greșite despre secte/culte abuzive
Sectele/cultele abuzive sunt ușor de depistat, membrii acestora poartă haine ciudate și trăiesc în propriile lor comunități
Unii da, însă majoritatea membrilor sunt oameni normali ca noi. Locuiesc în case, poartă aceleași haine ca noi și mănâncă același tip de mâncare ca noi. Lideri nu vor să știi că ești recrutat într-un cult abuziv, așa că îi încurajează pe cei care-i recrutează pe alții să se îmbrace, să vorbească și să se poarte normal, așa încât tu să te simți în largul tău în preajma lor. O sectă a inventat chiar și o expresie care să descrie mai bine acest aspect, instruindu-și recrutatorii să aibă un comportament potrivit pentru a forma relații.
Sectele/cultele abuzive sunt pline de oameni ciudați, slabi și instabili emoțional
Nu este adevărat. Mulți membri de culte abuzive sunt foarte inteligenți, agreabili și competenți. Realitatea este că în culte se află toate genurile de oameni. Unul dintre puținii numitori comuni este că deseori membrii sunt recrutați într-un moment de slăbiciune – vom vorbi mai pe larg despre acest lucru mai târziu.
Sectele/cultele abuzive sunt doar o adunătură de nebuni religioși
Aceasta este o greșeală des întâlnită, pe care o fac oamenii, crezând că sectele/cultele sunt doar grupuri religioase. Definiția modernă pentru un cult manipulator se referă la toate grupurile care se folosesc de control al minții și de toate tehnicile înșelătoare de recrutare care sunt descrise în acest articol. De cele mai multe ori se distorsionează sistemul de convingeri al unei religii, pentru a putea include mai bine tehnicile lor de manipulare, însă tocmai aceste tehnici este ceea ce le transformă în culte abuzive. Într-o societate liberă, oamenii pot să creadă ce vor ei, dar majoritatea oamenilor sunt de acord că e greșit ca cineva să înșele și să controleze alți oameni. În secțiunea „Tipuri de culte abuzive“ vom examina diferitele tipuri de culte pe care le-ai putea întâlni.
Creștinii numesc secte/culte abuzive orice alt grup religios
În principiu, creștinii sunt de acord că dacă un grup pretinde că este creștin, dar totuși îi învață pe oameni ceva fundamental diferit de ceea ce spune Biblia, atunci acel grup este o sectă. De exemplu, un grup budist, care pretinde că este budist, nu este o sectă creștină, dar un grup budist, care pretinde că este creștin, este o sectă.
Moduri de funcționare
Liderul este superior celorlalți
Liderul/liderii grupului ar putea pretinde că au o chemare, revelație sau poziție de autoritate specială, exclusivă, dată de Dumnezeu.
Grupul se consideră superior altor grupuri
Grupul crede că el este singura biserică adevărată și are o atitudine critică față de celelalte biserici creștine, iar între timp își laudă și glorifică propriul grup, propriul lider sau propria lucrare.
Liderii grupului sunt intimidanți
Liderul/liderii grupului se folosesc de intimidare sau de manipulare psihologică pentru a-și păstra membrii loiali față de ei. Acestea ar putea fi sub formă de amenințări cu calamități cumplite pe care le-ar trimite Dumnezeu dacă ar pleca din grup; cu un anumit tip de moarte groaznică în timpul apocalipsei; cu pierderea familiei sau a prietenilor etc. Aceste lucruri sunt o parte esențială în procesul de control al minții.
Membrii donează grupului sume mari de bani
Membrilor li se va pretinde să doneze mari sume de bani grupului. Aceasta poate fi sub formă de zeciuială obligatorie (care se verifică); donarea dreptului asupra tuturor proprietăților lor la intrarea în grup; metode convingătoare de învinovățire a celor care nu contribuie; vânzarea de reviste, flori sau alte bunuri pentru grup, ca făcând parte din „slujirea“ lor. Totodată, cultele care au la bază Biblia, ar putea ridiculiza bisericile care practică colecta neobligatorie, dând coșuri sau recipiente care să circule de la om la om, în care să se adune banii, sau/și vânzarea de cărți sau înregistrări. De obicei, cultele abuzive se laudă cu faptul că în cadrul lor nu se fac astfel de lucruri, ceea ce le dă noilor veniți impresia că nu sunt interesate de bani.
Se pune mare accent pe loialitatea față de grup și față de învățăturile grupului
Viața membrilor este absorbită cu totul de activitățile grupului. Membrii au timp foarte puțin, sau chiar deloc, să gândească singuri, din cauza oboselii fizice și emoționale. Acest aspect este, de asemenea, vital procesului de control al minții.
Liderii dețin în totalitate controlul asupra celor mai multe aspecte ale vieții private a membrilor
Controlul poate fi direct, atunci când membrii locuiesc în cadrul comunității, sau constat și repetitiv prin învățături despre „cum să fii un creștin adevărat“ sau „supunerea față de lideri“. Membrii își consultă liderii cu privire la orice fac în viață.
Cultele abuzive pot pretinde că liderii nu sunt întreținuți din banii membrilor
Cultele care au la bază Biblia pot declara că nu fac nicio distincție între cleric și laic și că nu au lideri plătiți – toți sunt egali.
Se descurajează orice dezacord sau părere diferită față de învățăturile grupului
Critica, sub orice formă, este considerată răzvrătire. Se pune mare accent pe autoritate, ascultare și supunere fără a pune întrebări. Aceste subiecte sunt întreținute cu vigilență.
Membrilor li se cere să-și dovedească loialitatea față de grup
Aceasta se poate face prin a-i pârî pe alți membri (chiar dacă e vorba de familie) sub pretextul că se îngrijesc de „bunăstarea lor spirituală“. Membrilor li s-ar putea cere să mintă intenționat (minciună cerească) sau să renunțe la viața lor, refuzând tratementele medicale care le-au fost prescrise.
Plecarea din cadrul grupului este foarte dificilă
Încercarea de a pleca din grup sau de a dezvălui lucruri jenante despre grup poate fi contracarată cu amenințări. E posibil ca unii membri să fi făcut jurăminte de loialitate față de grup, jurând pe viața lor, sau să fi semnat „legăminte“ care îi țin prinși acolo. Refugiații grupului, de obicei, sunt confruntați de ceilalți membri care încearcă să-i convingă să se întoarcă în grup.