Cum aflu dacă prietenii sunt într-un cult abuziv?

https://www.cultwatch.ro/cum-aflu-daca-prietenii-sunt-intr-un-cult-abuziv/
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

 

Dacă ești îngrijorat de un prieten sau de cineva drag, în acest articol vei găsi câteva dintre semnele majore de avertizare a unei posibile situații distructive. Citește ideile de mai jos și vezi dacă au avut loc mai multe schimbări tulburătoare. Te rog, nu uita că un individ poate abuza de puterea sa asupra unei alte persoane. Nu e nevoie să fie o organizație. De asemenea, te rog încearcă să înțelegi că persoanele care folosesc „controlul minții“ pot acționa în multe contexte diferite, care uneori se pot suprapune: religioase, politice, psihologice, educaționale și de afaceri.

Nu te bloca la cuvântul „cult/sectă“. Concentrează-te asupra problemei de abuz de putere. Persoana de care ești îngrijorat ia singură decizii? Sunt indivizi „pricepuți și inventivi“ care se folosesc de înșelare, manipulare, hipnoză sau meditații neetice pentru a îndoctrina și programa persoana cu o identitate nouă, cu noi convingeri, valori și comportamente?

Listă de evaluare

 

Schimbarea planurilor anterioare
Schimbări financiare
Schimbare radicală a personalității
Sănătate

Fragment preluat din Capitolul 4 (Evaluating the situation) al cărții Releasing the Bonds – Empowering People to Think for Themselves! de Steven Hassan.