Ce este un cult abuziv și care sunt principiile pe baza cărora funcționează?

https://www.cultwatch.ro/ce-este-un-cult-abuziv/
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

 

Există mai multe definiții ale cultelor abuzive/sectelor, dar când vrei să afli ce este un cult abuziv trebuie să analizezi prima data principiile de bază.

Definiția universală pentru cult abuziv/sectă este: orice grup care are o structură de conducere autoritară și piramidală, care își primește învățătura și îndrumarea din partea persoanei/persoanelor din vârf. Orice grup cu o astfel de structură care pretinde că este singura cale către Dumnezeu / Nirvana / Paradis / Realitatea Supremă / Potențialul Maxim / Fericire etc. și care folosește tehnici de reformă a gândirii sau de control al minții pentru a-și conduce membri și pentru a-i păstra. Această definiție include culte din toate religiile mari ale lumii, dar și culte care nu au nicio bază religioasă evidentă, cum ar fi cele comerciale, educaționale sau psihologice. Alții le definesc pe acestea puțin diferit, dar la bază toate sunt la fel.

Din punct de vedere religios, un cult reprezintă un grup de oameni care folosesc tehnici manipulatoare din punct de vedere psihologic, de control al minții, pentru a-și recruta și controla membrii. Aceste tehnici ar putea fi: „bombardare cu dragoste“, împrietenire pe loc sau șantaj emoțional. În cazuri extreme, pot include izolarea membrilor de prietenii și familiile lor, atât fizic, cât și emoțional.

Din punct de vedere al doctrinei creștine, o definiție pe care o folosim pentru cult abuziv este: orice grup care pretinde că este creștin, dar totuși dă învățături care nu sunt în primul rând convingeri creștine. De exemplu, un grup care spune că Isus a fost un extraterestru de pe o altă planetă, dar pretinde că este un grup creștin. Nu uita că alte mari religii (precum budismul) nu sunt secte și nu se încadrează în niciuna dintre aceste definiții, dar ar putea conține culte abuzive în interiorul lor.

Un grup se poate numi cult abuziv din cauza comportamentului său – nu din cauza doctrinelor sale. Doctrina e o problemă ce ține de domeniul apologeticii sau ereziei. Cele mai multe culte abuzive religioase predică, într-adevăr, ceva ce Biserica creștină ar declara a fi erezie, dar alte culte nu predică astfel de lucruri, ci dau ca învățătură ceea ce stă la baza credinței creștine, dar au tipare de comportament care sunt abuzive și controlatoare, specifice unui cult.

Acest lucru se întâmplă atât în biserici carismatice, cât și în biserici non-carismatice. Aceste grupuri predică doctrinele centrale ale credinței creștine, dar exagerează autoritatea pe care o au liderii sau anumite scrieri. Se concentrează în jurul interpretărilor date de lideri și, pentru a fi un membru exemplar în biserică, este esențial să fii supus și să accepți acele interpretări fără să pui întrebări. Interpretările care trebuie acceptate include și ceea ce se poate numi doctrine non-esențiale, adică subiecte care nu influențează mântuirea omului (precum lucrarea sau persoana lui Cristos). Ideea principală este că liderii vor folosi controlul minții sau abuzul de putere asupra membrilor.

Află care sunt tipurile de culte abuzive întâlnite în lume și care sunt semnele care indică dacă un grup este abuziv.