Am fost invitat la o întâlnire. Cum aflu dacă e un cult abuziv sau nu?

https://www.cultwatch.ro/am-fost-invitat-la-o-intalnire-cum-aflu-daca-e-un-cult-abuziv-sau-nu/
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterEmail this to someone

Nu este întotdeauna uşor să îţi dai seama din prima dacă o organizaţie utilizează sau nu tehnici abuzive pentru a-şi controla membri. Să fii informat în astfel de situaţii te poate ajuta să economisesti mult timp, energie şi bani, iar în unele situaţii extreme îţi poate salva şi viaţa.

Dacă eşti invitat la un eveniment aparent inofensiv – un grătar, o petrecere, o proiecţie de film, un studiu biblic, o prezentare -, dar care totusi îţi ridică unele semne de întrebare este bine să fii vigilent. O astfel de invitaţie poate fi “dubioasă” atunci când, de exemplu, eşti invitat de o persoană apropiată, dar despre care ştii că este implicată într-un grup neobişnuit, dacă eşti invitat de o cunoştinţă mai îndepărtată şi te ia prin surprindere interesul subit pe care îl arată faţă de tine, dacă ţi se prezintă o oportunitate prea bună ca să fie adevarată etc… Modalităţile de abordare sunt foarte diverse şi nu pot fi descrise toate. La fel, unele metode sunt mai înşelătoare pe când altele sunt mai sincere. Cu toate că majoritatea cultelor abuzive utilizeaza metode înşelătoare pentru a recruta, persoanele implicate nu realizeaza ca îi mint pe noii recruţi. De exemplu, unii vor invita oamenii să participe la un studiu biblic împreună cu ei, dar nu ţi se spune că ei utilizează o traducere proprie a Bibliei. Membrilor li s-a spus ca traducerea lor este mai bună decât alte traduceri.

Dacă persoana care te-a invitat nu are datele tale de contact, nu i le da. Cere-i tu numarul de telefon şi spune-i că o vei contacta tu dacă te-ai hotarât că vrei să participi.

Este important ca înainte de a participa la orice astfel de întâlnire să cauţi pe Internet cât mai multe informaţii despre grup sau liderul grupului. Mai ales caută controverse. Mergi cât mai departe în rezultatele căutării pentru ca e posibil ca primele rezultate să fie umplute cu materiale de laudă la adresa grupului si a liderului, promovate tocmai de respectivul grup.

Când ceri detalii, deseori vei întâlni răspunsuri evazive de genul “Noi încercăm doar să ajutăm oamenii să-şi depăşească unele probleme.”, “Organizăm o cină gratuită pentru a discuta despre unele probleme ale omenirii.”, “Ne adunăm să studiem Cuvântul lui Dumnezeu.”, “Şi eu am fost sceptic până am ajuns să văd adevărul.” sau chiar “Eşti sigur că asta e ceea ce vrei să afli?”. O altă tehnică de a evita răspunsurile clare e şi să schimbe pur şi simplu subiectul. De exemplu, dacă întrebi dacă liderul are sau nu un istoric de fapte penale, e posibil să ţi se vorbească despre felul în care marii lideri au fost întotdeauna persecutaţi şi acuzaţi pe nedrept.

Nu are mult sens analiza corectitudinii doctrinei organizaţiei având în vedere că aceste organizaţii pot fi din foarte multe domenii (religioase, de dezvoltare personala, meditatie, politice sau comerciale etc.), iar credinţele oamenilor sunt un lucru personal, fiecare având dreptul să creadă orice alege să creadă. Ceea ce ne interesează în această fază este să aflăm dacă organizaţia apelează la orice fel de metode pentru a limita tocmai această libertate de a alege şi de a influenţa abuziv deciziile membrilor.

Punând următoarele întrebări poţi afla două lucruri importante: 1. nu ţi se spune întregul adevăr despre organizaţie, 2. persoana cu care vorbeşti nu are toate informaţiile despre organizaţie. Si, nu uita! Poţi oricând să pleci pur şi simplu. Mai jos este o listă cu întrebări eficiente la care chiar dacă ţi se vor da unele răspunsuri, deseori evazive, este important să urmăreşti reacţia persoanei întrebate. De aici poţi afla cât este de liberă să-ţi dea respectivele răspunsuri.

 • De cât timp eşti implicat în organizaţie? Încerci cumva să mă recrutezi în vreun cult? O persoană mai novice va da răspunsuri mai stângace, iar una mai experimentată va încerca să se explice şi să te asigure că nu e vorba, în nicun caz, de vreo recrutare doar îi place de tine şi vroia să-ţi împărtăşească marele adevăr/secret/revelaţie pentru a-ţi face un bine.
 • Este grupul vostru o filială a unei organizaţii mai mari? Prin întrebarea aceasta încerci să afli dacă grupul care a intrat în legătură cu tine nu este doar o faţadă a unei organizaţii mai mari, cunoscute pentru practicile lor abuzive. Desigur, e posibil să nu fie. Cultele mai mari creează organizaţii mai mici cu alte nume pentru a evita reticenţa potenţialilor recruţi.
 • Cine este liderul principal? Ce pregătire are? Are cazier? E posibil să nu primeşti un răspuns direct la aceste întrebări pentru că pur şi simplu e posibil ca persoana întrebată să nu ştie. Totuşi, faptul că nici nu şi-a pus problema să afle este un semnal de alarmă. Nu uita, cultele abuzive vor să se asigure de loialitatea ta înainte de a-ţi da informaţii sensibile din interior.
 • Ce crede de fapt grupul? Care este “viziunea/promisiunea/adevărul/revelaţia” grupului?  Mulţi recrutori nu vor să-ţi explice de la început ce cred ca să nu “te sperie”. Asta trebuie să te pună pe gânduri. Alţii e posibil să îţi spună principii generale ale unei religii principale (Creştinism, Budhism, Hinduism etc.). Este important să afli viziunea specifică a grupului, ceea ce îi face să se considere speciali. Orice membru al unui grup legitim ar trebui să fie în stare să îţi prezinte pe scurt principala credinţă a grupului.
 • Grupul crede că există vreo situaţie excepţională în care este justificat să nu spună tot adevărul potenţialilor membri? Dacă recrutorii vor încerca să-ţi explice că uneori e nevoie să nu ţi se spună tot adevărul pentru că nu eşti pregătit să îl auzi, te-ai speria, sau pentru că ai fost minţit de media sau alte surse în legătură cu ei sau din orice alt motiv – este un mare semnal de alarmă.
 • Care sunt aşteptările de la noii membri? Trebuie să doneze bani? Trebuie să se lase de şcoală, să rupă legătura cu prietenii sau părinţii care nu sunt de acord cu grupul? Probabil ţi se va spune că trebuie sa faci foarte puţin sau nimic din toate astea, dar aceste întrebări îi vor face pe recrutori să se simtă foarte stânjeniţi.  Este important de observat limbajul non-verbal. Întrebaţi persoana cu ce se ocupa înainte de a se alătura grupului şi cu ce se ocupă în prezent.
 • Există opinii critice despre grup? Dacă există persoane care critică grupul, care sunt obiecţiile pe care le aduc? Cu aceste întrebări poţi afla cât este dispusă persoana să se deschidă. Dacă pui întrebările pe un ton prietenos şi cu un zâmbet pe buze, e posibil chiar să îţi spună de exemplu ceva de genul “Există unele persoane care cred că suntem o sectă/un cult abuziv şi că suntem spălaţi pe creier, nu-i așa că-i o prostie? Arăt eu spalat(ă) pe creier?”.
 • Ce sentimente ai faţă de persoanele care au plecat? Ai stat vreodată să povesteşti deschis cu cineva care a plecat despre motivele lor? Dacă nu, de ce nu? Grupul sugerează reducerea comunicării cu foştii membri? Asta e una din întrebările esenţiale. Un grup legitim nu ar sugera niciodată limitarea contactului cu foştii membri, în special cu prietenii sau familia. Pe de altă parte, pentru un grup abuziv nu există niciun motiv acceptabil care să justifice plecarea. De asemenea, grupurile abuzive ar putea insufla membrilor rămaşi o teama de întâlnirea cu foştii membri – de ex, că îi vor tulbura, le vor produce confuzie, îi vor deturna de la scopul/idealul/promisiunea grupului. Unii ar putea să răspundă lejer că “Sigur, am prieteni buni care au plecat.” Atunci continuă şi întreabă “Da? Şi cu ce şi-au motivat plecarea? Sunt mai bine acum că au plecat?”. Din nou, limbajul non-verbal, dificultatea sau lejeritatea de a răspunde sunt indicatorul legitimităţii grupului.
 • Care sunt trei lucruri care îţi displac cel mai mult la grup şi la liderul grupului? Nu are niciun sens să întrebi direct o persoană daca este manipulată sau nu. Asta în primul rând pentru că persoana nu crede că este manipulată. Dar dacă întrebi despre lucrurile care îi displac în legătură cu grupul sau liderul şi reuseşti să iei persoana prin surprindere îţi sugerez să te uiţi foarte atent la faţa ei. Ochii şi pupilele i se vor dilata şi pe moment va rămâne perplexă. Apoi îţi va da un răspuns de genul “Nu este nimic ce să-mi displacă”. Orice grup sau persoană are şi bune şi rele, dar într-un grup abuziv nu ţi se permite să ai păreri critice.
 • Ce ai prefera să faci altceva decât să fii membru în această organizaţie/grupare/biserică? Mulţi membri ai unor grupuri abuzive au avut o viaţă cu totul diferită, deseori una activă, cu pasiuni, înainte de a se alătura grupului – artişti, oameni de munte etc. Cum în grupurile abuzive acestea sunt văzute ca “idoli”, “surse de distragere” sau “ocupaţii inutile/deşarte”, membrii sunt încurajaţi să renunţe. Totuşi răspunsul la întrebare va fi probabil “Nimic”.
 • Ţi-ai luat timp să te interesezi, să citeşti informaţii critice la adresa grupului înainte de i te alătura? Ai fi dispus să faci asta acum? E posibil ca persoana să se prindă că e doar o întrebare de sondaj şi să răspundă “Sigur că da, oricând”. Dacă organizaţia este una abuzivă, răspunsul este probabil o minciună, dar daca totuşi persoana va căuta şi va citi informaţii alternative în urma discuţiei cu tine atunci măcar ai ajutat pe cineva să facă un pas către eliberare.

Dacă în urma acestor întrebări nu ţi s-a parut nimic suspicios şi eşti complet sigur(ă) că persoana a fost complet sinceră cu tine şi eşti în continuare interesat(ă) să afli mai multe despre organizaţie îţi sugerez să faci încă două lucruri înainte să participi la încă vreun eveniment: 1. pune aceleaşi întrebări şi altor membri ai grupului, 2. având toată această informaţie nouă, caută din nou, mai intens tot ce se poate găsi pe internet despre ei – având totuşi în vedere şi că motoarele de căutare pe internet pot fi manipulate şi este ştiut că unele organizaţii abuzive folosesc de multe ori bloguri si siteuri false pentru a dezinforma pe cei care încearcă să se documenteze pe această cale.

Dacă în continuare totul pare în regulă şi vrei tare să te duci, du-te cu un prieten de încredere despre care ştii că are o fire sceptică şi hotarâtă. În felul acesta vei avea pe cineva de încredere cu care poţi discuta ulterior despre cele întâmplate şi auzite la întâlnire. Ai grijă să staţi tot timpul împreună chiar dacă membrii organizaţiei vor încerca să iniţieze conversaţii “prietenoase” cu fiecare separat.

Nu lăsa curiozitatea să te domine. Multe persoane au fost recrutate în organizaţii abuzive din cauza firii curioase şi a încrederii exagerate în sine (de genul “Mie nu mi s-ar putea întâmpla aşa ceva!”). Nu merită riscul de a te pune într-o situaţie potenţial periculoasă.

Şi nu uita! Dacă lucrurile o iau razna, devin ciudate sau te simţi incomod din orice motiv, poţi oricând să te ridici şi să pleci.

 

Adaptat din “Combaterea influenţei abuzive – Un ghid pentru protecţia, salvarea şi recuperarea persoanelor afectate de organizaţii abuzive” de Steven A. Hassan, M.Ed., LMHC, NCC